Adventure Racen

Adventure Racing is een multidisciplinaire sport waarbij teams van 2 personen met behulp van een kaart en kompas zo snel mogelijk op zoek gaan naar de verschillende controlepunten. De routekeuze tussen de controlepunten is voor de teams meestal vrij. Voor het navigeren maken de teams gebruik van kaarten die zijn verstrekt door de organisatie. Het kaartlezen is dan ook een belangrijk aspect van het Adventure Racen en heeft een grote invloed op de hoeveelheid tijd die je nodig hebt om de verschillende etappes van de race te volbrengen. Mountainbiken, hardlopen en kickbiken (steppen) behoren tot de vaste onderdelen van de Blue Bear Adventure Race.

Onderweg wordt dus constant gezocht naar controlepunten (CP’s). Dit zijn zogenaamde oriëntatieknijpers die in een “knipkaart” een “code” perforeren. Hiermee tonen de teams aan dat ze een CP gevonden hebben. Ook kunnen ze onderweg mogelijk een aantal bonuspunten (BP’s) verdienen. Deze staan over het algemeen niet op hun kaart ingetekend en moeten met coördinaten of kaart en kompas gevonden worden. De aanwijzingen om de BP’s te vinden komen de teams onderweg tegen. Naast een fysieke uitdaging biedt een adventure race daardoor ook zeker een mentale uitdaging.

Op een wisselpunt (WP) wisselen teams van discipline. Na een briefing voorafgaand aan de race zal de deelnemende teams duidelijk worden hoeveel wisselpunten zijn gepland.

Tot aan een vooraf vastgestelde deadline (afhankelijk van de lengte van de race) hebben de teams de tijd om zoveel mogelijk CP’s en BP’s te verzamelen. Pas bij de finish aangekomen stopt de tijd de organisatie de scores van alle teams optellen en daarmee een eindklassement opmaken.

De Blue Bear Adventure Race is een 9-uurs race.