Verslag editie 2018

Zaterdag 3 maart jl. stond de inmiddels 3e editie van de Blue Bear Adventure Race Berlicum op de DARS-kalender. Een 9-uurs wedstrijd georganiseerd door Blue Bear Active, een stichting opgericht eind 2017 met als doel het promoten van de actieve buitensport in en rond Berlicum. Deze stichting bestaat uit slechts drie actieve leden te weten Stephan Meulenbroek (secretaris), Teun de Laat (voorzitter), en Bart de Laat (penningmeester), maar bruist van de energie en de voorbereidingen waren al weer in volle gang sinds eind augustus 2017.

In de week voorafgaand aan de wedstrijd zag het er allemaal nog best spannend uit omdat Koning Winter toesloeg met flinke vorst en sneeuw in het vooruitzicht voor de zaterdag. En niet te vergeten de griepepidemie die helaas zorgde voor enkele afmeldingen.

Anderzijds, Adventure Race betekent ook een strijd tegen de elementen en hoe mooi was het op de zaterdagochtend in een besneeuwd Berlicum! Door de vele vrijwilligers werd de toegang naar de sporthal al vroeg sneeuwvrij gemaakt en vanaf 07.00uur kwamen de eerste deelnemers vanuit het hele land aan in Berlicum, en dit ondanks de op plekken lastig begaanbare wegen. Ook waren er een aantal die onderdak hadden gevonden bij een Bed & Breakfast van een collega van de drie organisatoren in Gemonde, vlakbij bij Berlicum, en dus ’s morgens veilig en op tijd aankwamen voor de wedstrijd.
Nadat de teams waren ingeschreven was er de briefing met de nodige wedstrijdinfo en aansluitend werd er om 09.00u door 31 wedstrijdteams gestart en om 09.15u waren de recreanten aan de beurt met 7 teams. En hoe mooi is het dan om te zien hoe men alle richtingen opvliegt, men naar elkaar kijkt en denkt, doe ik het wel goed? Maar uiteindelijk vindt iedereen zijn weg en is de race echt begonnen en dit alles bij een temperatuur van maar liefst min 3 graden en een mooi laagje sneeuw.

Terwijl de wedstrijd volop aan de gang was en de dag vorderde werd ook het weer steeds aangenamer en vanaf 11.00u kwam de zon er zelfs bij en nam het enthousiasme van de racers alleen maar toe. Men moest natuurlijk navigeren om bij CP’s uit te komen en er waren op de wisselpunten Special Tasks uit te voeren om extra punten te verdienen. Deze Special Tasks waren op een aantal plaatsen deze keer wel erg leuk want zelfs de brandweer was ingeschakeld, er mocht bij het hoofdkantoor van Heijmans N.V. met ‘speren’ gegooid worden en bij U-base, Survivalruntraining Den Bosch, kon men diverse survivalruntechnieken uitvoeren. En om al die activiteiten in de zo juist mogelijke volgorde af te leggen bestond de dag dus uit veel lopen, fietsen, kickbiken en kanoën waarbij bijzonder mooie locaties in het Brabantse land werden aangedaan, iets wat de deelnemers na afloop nog eens extra benadrukten.

Het halen van de deadline was voor velen nog een hele inspanning en helaas lukte het ook enkelen niet maar de voldoening van een inspannende en sportieve dag was er niet minder om. En terwijl er nog volop werd nagepraat werd er dankbaar gebruik gemaakt van de heerlijke rijsttafel, sporten maakt hongerig tenslotte.
Wij als organisatie kijken met veel plezier en tevredenheid terug op deze dag en gaan ons best doen om ook in 2019 weer een mooie race neer te zetten. En last but not least, dank aan de vele vrijwilligers die deze editie mede mogelijk hebben gemaakt want je weet, zonder hen ben je nergens!!